Alegerea momentului optim de recoltare 1

Nota: 2.6/5 (32 voturi )

Vizualizari: 1960
Dimensiune: 41.5 Kb
Invatamant: Liceu / Colegiu
Descriere referat Alegerea momentului optim de recoltare 1

Fanul este un furaj deosebit de valoros, obtinut prin uscarea naturala sau artificiala a plantelor recoltate prin cosire.

Valoarea nutritiva depinde de mai multi factori, dintre care mai importanti sunt: compozitia floristica a pajistii, epoca de recoltare si metodele de preparare si pastrare.

Un fan de calitate contine aproximativ 0,7 UN/kg si 6-8% proteina bruta digestibila, iar digestibilitatea substantei organice este de 70%.

La stabilirea epocii optime de recoltare a fanetelor, se are in vedere in primul rand necesitatea obtinerii de productii maxime de unitati nutritive la hectar. Astfel, se ia in considerare, pe de o parte, productia de substanta uscata, iar pe de alta, calitatea furajului. Aceste doua insusiri sunt corelate negativ: in timp ce productia creste odata cu avansarea plantelor in vegetatie, calitatea acesteia scade.

De aceea, epoca optima de recoltare nu corespunde cu momentul in care se realizeaza productia maxima de furaj, ci atunci cand se obtine cantitatea maxima de substante nutritive digestibile la unitatea de suprafata. Acest moment este diferit de la un tip de pajiste la altul, in functie de speciile dominante.


Publicitate ro-referate.ro
Newsletter
Dorim sa te tinem la curent cu toate noutatile legate de activitatea
ro-referate.ro