Sobieski si romanii de Costache Negruzzi - caracterizarea capeteniei plaiesilor

Nota: 2.6/5 (45 voturi )

Vizualizari: 5655
Dimensiune: 8.36 Kb
Invatamant: Liceu / Colegiu
Descriere referat Sobieski si romanii de Costache Negruzzi - caracterizarea capeteniei plaiesilor

Romantismul romanesc debuteaza cu cateva nume importante , printre care se numara si cel al lui Costache Negruzzi. Operele sale impun afirmarea personajului exceptional in conditia sa istorica , fiind nevoit sa lupte pentru a-si demonstra patriotismul.
Nuvela istorica ``Sobieski si romanii`` foloseste tehnica antitezei pentru prezentarea unor astfel de personaje.
Subiectul este destul de simplu , fiind reprezentat de ambitia polonezilor in retragere , in urma unei batali in care fusesera infranti, de a cuceri Cetatea Neamtului in scop de jaf. Plaiesii care pazeau cetatea nu capituleaza fara lupta , iar pe parcursul a cinci zile , nouasprezece romani reusesc sa stavileasca puterea unei armate.
Cand sunt fortati sa capituleze din lipsa de munitie si merinde , Sobieski , conducatorul armatei poloneze , este furios la culme din cauza distrugerilor pe care i le-au putut pricinui cativa romani si vrea sa-i spanzure , insa isi da seama ca ar fi o greseala si ii elibereaza.
Aparatorii Cetatii Neamtului se impun ca personaj colectiv, simbolizand vitejia poporului roman , care, desi in inferioritate numerica fata de adversar , lupta pana la ultima rasuflare.
Din masa plaiesilor se desprinde un personaj denumit generic ``batranul``. Denumirea aceasta reliefeaza respectul oamenilor simpli pentru intelepciune celor in varsta , pe care ii aleg drept lideri.
Pozitia batranului in ierarhia sociala impusa intre plaiesi este evident cea a conducatorului, lucru demonstra de autor in momentul caracterizarii directe a acestuia: ``un batran de care se videa ca asculta toti.``


Publicitate ro-referate.ro
Newsletter
Dorim sa te tinem la curent cu toate noutatile legate de activitatea
ro-referate.ro